בריאותי? אורגני? נטול גלוטן? חף מלקטוז? טבעוני? צמחוני? איפה שלא נסתכל נראה היום לפחות מסעדת בריאות אחת ברדיוס הקרוב לנו. זה יכול להיות בתל אביב השוקקת והליברלית אבל זה קורה גם בצפון הארץ וגם בדרומה.
מסעדות בריאות ומזון בריאותי הפכו לעובדה בשטח ונראה שיש אנשים שלא מצליחים להעריך באם מדובר כאן באיזה שהוא טרנד זמני שיעבור כמו שהמיני דיסק, הזיפ וראש אינדיאני עברו מן העולם, או שמא מדובר במהפכה של ממש שאנחנו מרגישים רק את ראשיתה…?
איך הכול התחיל בעצם?
מזון בריאות עלה לתודעה הישראלית במקביל לעלייתו בתודעה האמריקנית. מי שמבוגר מספיק יכול להיזכר בשפית פיליס גלזר מופיעה בטלוויזיה הישראלית ומלמדת אותנו כיצד לבחור מזונות בריאים ואיך להכין מהם מיני מאכלים ומנות. אנחנו מדברים על אמצע-סוף שנות ה-80, אז נראתה לנו גלזר כמו מישהי ש"נפלה" עלינו מהשמיים. המבטא הזר שלה, שמחת החיים שלה, המזון הבריאותי החדשני שהיא הביאה, היתרונות שהיא הציגה לפנינו – כל אלו היו בגדר חידוש עבורנו הישראלים.
לאחר מכן, החלו להיפתח בארץ חוות בריאות שמציעות צום מיצים, ניקוי רעלים, מזון אורגני ומפגשים חברתיים בין חובבי בריאות מכל קצוות הארץ. אפשר למצוא כאלו חוות בארץ בקלות רבה ויש לא מעט אנשים שמגיעים אליהן כדי ללמוד על אורח חיים בריא.
במקביל התחילו לזרום למרכז הארץ שמועות על יישוב קטן בצפון שכל כולו מוקדש לבריאות – מושב אמירים, כמובן. למעשה המושב הזה הוקם כבר בסוף שנות ה-50 של המאה העשרים אבל איכשהו הוא נכנס לתודעה הישראלית בשנות ה-90, עת החלה פריחתם של הצימרים. כבר ביום הראשון שלו היה למושב קונספט מאוד ברור – הוא יסוב סביב נושא הבריאות, והוא קיבל אף תמיכה מהמדינה. קבוצת בריאותנים הקימו את המושב והפכה אותו למוקד עלייה לרגל עבור חובבי בריאות מהארץ ומהעולם כולו. מושב טבעוני, בריא, אורגני, נטול ריסוסים, נטול עישון – גן עדן עלי אדמות לחובבי בריאות באשר הם.
בריאותנות במילניום החדש
המילניום החדש הגיע ונראה שהוא מאופיין בפתיחתן של עשרות מסעדות בריאות בכל מקום ברחבי הארץ היפה שלנו. תחילה יכולנו לזהות מסעדות בריאות בתל אביב בעיקר וגם בערים הסמוכות לה. יכולנו למצוא בתחילת שנות ה-2000 מסעדת בריאות בתל אביב, בהרצליה ובגבעתיים, בקלות.
עם הזמן ועם העלייה בכמות הצמחונים והטבעוניים בישראל החלו לצוץ גם מסעדות טבעוניות וצמחוניות.
עם גילויי מחלות ותופעות חדשות כמו רגישות לגלוטן וללקטוז התחלנו לראות גם מסעדות שמציעות מנות מיוחדות גם לקהל הזה.
והיום? היום ישראל מככבת בראש טבלת המדינות המובילות במסעדות הבריאות, מזון אורגני ומסעדות טבעוניות וצמחוניות, וזה נתון מדהים!!.
בזו אחד זו נפתחות עוד ועוד מסעדות בריאות ברחבי הארץ וקשה לומר כבר שמדובר בטרנד. לא זאת בלבד שאפשר לזהות כל מסעדת בריאות שנפתחת בסביבה, לשמוע עליה ולראות אותה, זה גם השינויים שמסעדות קיימות עושות ואפילו רשתות בינלאומיות של מזון מהיר. כולם מציעים היום גם מנות בריאות לצד התפריטים "הרגילים" שלהם.
מגמה שנפרשת על פני שלושה וחצי עשורים לא יכולה להיות טרנד של זבנג וגמרנו. המסקנה היא אחת – מהפכת הבריאות כבר כאן והיא הרבה יותר מטרנד אופנתי זמני או סמל סטטוס, היא חוצה מגזרים, מעמדות ומינים.