זה כבר מזמן לא אוכל של צמחוניים, טבעוניים, של שומרי משקל, של רוחניים או חובבי דיאטה מוזרה כלשהי. קינואה יש על המדף בכל סופר, קינואה מוגשת כסלט בין הסלטים בארוחת שישי לרוב עם חמוציות, חיפוש בגוגל מעלה אינספור מתכוני קינואה. אבל מעטים יודעים מה הסיפור של המאכל שחדר לחיינו בסערה.
רוצים לדעת מה הסיפור? טוב, אז ככה: קודם כל, בכלל לא מדובר בדגן, למרות שקינואה מכונה "אם כל הדגנים". זהו ירק שמשתייך למשפחת הסלקיים. הגרגרים הקטנטנים באמת נראים כמו דגנים, מתבשלים בדיוק כמו דגנים, אבל הם לא דגנים. מה שכן, קינואה מכילה כמות גדולה של חלבון, הרבה יותר מרוב הדגנים, אבל היא לא דגן! קטע, הא?
רבים נפגשו לראשונה עם הקינואה בחייהם בטיול שלהם בדרום אמריקה. בשווקים הקטנים בבוליביה ובפרו אוכלים את הקינואה במרק או בתבשיל חם ומנחם. זה לא מקרי כי המקור של הקינואה הוא הרי האנדים.
בלי גלוטן
קינואה למרבה השמחה אינה דגן ואינה מכילה גלוטן, ולכן היא מתאימה פרפקט לחולי צליאק ולאנשים שמוצרי חיטה לא יושבים להם טוב בבטן. אפשר למצוא היום בחנויות טבע לחמים, פסטות, חטיפים, קמחים שעשויים מקינואה ומשמשים בתור תחליף מצוין לדגנים.
איזה קינואה אכילה?
בטבע גדלים סוגים רבים של קינואה, אבל מותר לאכול רק את הקינואה הלבנה, האדומה והשחורה. שלושת הסוגים כוללים ערך תזונתי זהה. יש טענה שהקינואה האדומה מכינה נוגדי חמצון נוספים על פני הסוגים האחרים. בכל מקרה כדאי לשלב בבישול בין כמה סוגים של קינואה כי זה צבעוני ויפה.
מתכון קלאסי לסלט קינואה עם חמוציות ואגוזי מלך
המתכון משלב שלל אבות מזון – קינואה, אגוזים (עוד מקור חלבון חשוב לגוף) וגם חמוציות שידועות בבריאותן. מזון משביע, קריספי, מומלץ במיוחד לאכילה לאחר פעילות גופנית כמו אימון בחדר כושר או אפילו הליכה יומית.
אז קודם כל, מה צריך?
2 כוסות קינואה
מחצית כוס חמוציות מיובשות
מחצית כוס אגוזי מלך קצוצים גס ביותר
עגבניה אחת גדולה, קצוצה דק דק
קישוא אחד קצוץ היטב
שמן זית
לימון
ועכשיו איך מכינים?
קחו את הקינואה ושימו אותה בסיר. שפכו עליה מים רותחים בטירוף עד שיש כיסוי מלא של הקינואה. עשיתם את זה? יופי, עכשיו תמשיכו לבשל על להבה קטנה במשך כאשר דקות עד אשר כל המים מתאדים והקינואה מקבלת מרקם רך. מורידים מהאש ושמים בצד.
שימו מעט שמן זית במחבת ולאחר חימום קל, טגנו וערבבו את הקישוא והעגבנייה במשך כמה דקות. הוסיפו לחגיגה את החמוציות ואגוזי המלך ולבסוף את הקינואה. זה הזמן לתבל במלח, פלפל ושאר תבלינים על פי הטעם האישי שלכם ולערבב היטב. כשהעסק מוכן מורידים מהאש.
זהו המנה מוכנה. כדאי רק לשדרג עם נענע קצוצה, טחינה ולימון.
בתיאבון!