שנת 2018 תכנס לספרי ההיסטוריה כשנה שבה טבעונות עברה מלהיות נחלתם של מעטים – לעניין שנמצא במיינסטרים. איך אנחנו יודעים את זה? מסקר שבוצע על ידי חברת Foodable Labs ופורסם באינדיפדנט הבריטי עולה כי בשנת 2018 51 אחוזים מהשפים בארצות הברית הוסיפו לתפריט המסעדות שלהם מנות טבעוניות. לא, לא מדובר בשפים של מסעדות טבעוניות או אפילו בשפים של מסעדות צמחוניות, אנחנו מדברים כאן על שפים של מסעדות בשר, מסעדות חלביות ומסעדות דגים. איך אפשר להסביר את המגמה הזו?
משהו חדש מתחיל, חברים, והוא בריא יותר, טבעי יותר ואיכותי יותר.
טבעונות = בריאות
נראה שהיום כבר כולם יודעים שהבחירה באורח חיים טבעוני היא לא רק תוצר של חמלה או של אחריות חברתית ואקולוגית. היום טבעונות הפכה שם נרדף לתזונה בריאה ובעידן שבו רמת המודעות לבריאות עולה, זה היה רק עניין של זמן עד ששפים ובעלי מסעדות ישלבו מנות טבעוניות בתפריטים שלהם.
העלייה במודעות לתזונה בריאה חלחלה כל כך עמוק עד שאפילו רשתות של מזון מהיר המזוהות כל כך עם מזון רווי שומן ושפע של סוכר ומלח במנות שלהן – הופכות עולמות ומציעות גם הן מנות טבעוניות ובריאות, למשל ה"מקויגן בורגר" (McVegan burgers) של מקדונלד'ס.
טבעונות = איכות
ביונסה, ביל קלינטון, ונוס וסרינה וויליאמס, מייק טייסון, הזמר אשר, ג׳ארד לטו, קייטי הולמס ובעצם כל ה"מי ומי" עברו כבר לאורח חיים טבעוני. הם גאים באורח החיים הטבעוני שלהם ומפיצים אותו בציבור והם עדות לכך שטבעונות פירושה תזונה איכותית יותר. גם המפורסמים מעדיפים להכניס אל הגוף שלהם מזון טבעוני, אוכל טבעי, לא מעובד, מזון אורגני ואוכל שלא רוסס בחומרי הדברה כימיים או "הועשר" בדשנים סינתטיים. גם הם רוצים איכות.
הסקרים שהולידו עוד מסעדות טבעוניות ושינוי תפריטי מסעדות
במהלך השנים האחרונות התפרסמו תוצאות של כמה סקרים שבדקו את נושא הטבעונות בישראל. נראה כי נתוני הסקרים הללו יכולים להסביר ולו במעט מדוע נפתחו שלל מסעדות טבעוניות חדשות בשנים האחרונות והם גם יכולים לשפוך אור על השינוי העצום שהתחולל בתפריטי מסעדות.
נתוני סקרים על טבעונות
- בישראל כ- 5.2% מהאנשים בגילאים 18-64 מעידים על עצמם שהם טבעונים. במספרים זה 236,700 אנשים.
- 5% מהישראלים מעידים על עצמם שהם צמחוניים.
- אם מחברים את סעיף 1 לסעיף 2 אזי כ-10% מהישראלים נמנעים מאכילת בשר – גאווה ישראלית.
- ישראל נחשבת למדינה עם אחוז הטבעוניים הגדול ביותר בעולם.
- בני דור ה-X ובני דור ה-Y מובילים בשיעור הטבעונות בישראל אך גם בעולם. הם כבר נולדו לעולם עם מודעות מוצקה וערים לקשר שבין טבעונות, בריאות ואקולוגיה.
- תל אביב הוכתרה לבירת הטבעונות העולמית פעמיים על ידי האינדיפדנט הבריטי.
- חברות מזון וסופר-מרקטים בכל העולם מדווחים על ירידה של כ-15% בצריכת מזון מן החי מאז שנות ה-70. מגמה שככל הנראה רק תלך ותתעצם.
- ב-2012 עמד אחוז הטבעוניים בישראל על 1%, מאז המספר עלה, כאמור, ל-5.2%.
ענף המסעדנות מתאים את עצמו
עם נתונים כאלו שפים ומסעדנים לא יכולים להתווכח. ואם הם רוצים להמשיך ולשגשג בעידן החדש הם חייבים להשתנות עם הזמן ועם דרישות קהל לקוחותיהם. לא צריך להפוך את כל המסעדות בישראל למסעדות טבעוניות, אולם מסעדות שלא יציעו גם מנות טבעוניות צריכות לעשות את החישוב שלהן ולראות אם שווה להן להפסיד קהל לקוחות פוטנציאלי גדול כל כך. אם יותר מ-51% מהשפים בארצות הברית הגיעו למסקנה ששווה להשקיע בהוספת מנות טבעוניות לתפריט שלהם, אז כנראה שמדובר ברווח גדול.
החשבון הוא די פשוט, אפוא, מסעדות שלא מציעות לפחות מנה טבעונית אחת עלולות להפסיד נתח קהל משמעותי, ולא רק של טבעונים או צמחוניים, אלא של כל מי שיוצאים איתם לאכול ולבלות.
טבעונות – מגמה חיובית שרק תלך ותתעצם
לצד מסעדות טבעוניות חדשות שנפתחות בכל רחבי הארץ, ניתן היום למצוא שפע של מנות טבעוניות משובחות גם במסעדות בשריות וחלביות ונראה שמגמה זו תתעצם ותגדל, וטוב שכך!